• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 116803
  • Dzisiaj jest 5 sierpnia 2020 r.
  • Jest to 217 dzień roku.
  • Do końca roku pozostało 149 dni.

Dodany: 2011-02-21 13:40:22

EstragonEstragon stosowany jest w wielu kuchniach świata. Ta niepozorna roslinka pochodzi z Azji. Jako środowisko naturalne przyjęła ona brzegi rzek występujących na Syberii. W naturze estragos spotkać można również w Ameryce Północnej, w okolicach Alaski.

 

Pierwsze wzmianki o zastosowaniu estragonu pojawiają się w średniowieczu. Estragon związany był wówczas z kuchnią arabską. Dziś estragon jest szalenie popularny we Francji oraz w Niemczech. Restauracja gdańsk stosuje go najczęściej właśnie do dań z tych rejonów. O tym jak szerokie zastosowanie ma estragon, możemy przekonać sięanalizując listę dań zawierających ten skłądnik. I tak estragon świetnie  sprawdza się jako dodatek do warzyw, sosów, zup, zapiekanek.

 

Doskonale harmonizuje w różnymi rodzajami mięsa. Szczególnie efektownie smakuje z drobiem. Estragon to także niezastapiony dodatek do jaj oraz różnego typu sałatek. Zioło te spotkać można w postaci świeżej oraz suszonej. Estragon wykorzystywany jest bardzo często w daniach kuchni rosyjskiej, greckiej, hiszpańskiej oraz włoskiej.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Estragon
Nick: