• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 136931
  • Dzisiaj jest 25 listopada 2020 r.
  • Jest to 329 dzień roku.
  • Do końca roku pozostało 37 dni.

Dodany: 2011-02-21 13:43:52

CynamonCynamon to przyprawa pochodząca z drzewa należącego ro rodziny wawrzynowatych – cynamonowca. Pierwotnie drzewa cynamonowca rosły jedynie w północno-wschodniej części Azji. Dziś cynamonowce uprawiane są praktycznie w całym klimacie subtropikalnym.

Chociaż najopularniejszą przyprawą pochodzącą z cynamonowca jest jego sproszkowana kora, to aromatyczne właściwości mają również liście i drewno tej rośliny. W kuchniach świata stosowane są różne gatunku cynamonowca, największą jednak popularnoscią cieszy się cynamonowiec cejloński, któy według specjalistów jest wyjatkowy. Smak cynamonu trudno porównać z czymkolwiek innym.

 

Restauracja gdańsk określa go jako pikantno-słodkawy z wyraźną korzenną nutą. Przez wiele lat cynamon kojarzony był głównie z daniami słodkimi i deserami. Spojrzenie na tę przyprawę zmieniła nieco kuchnia marokańska i azjatycka. W wielu daniach tych kuchni pojawia się cynamon, który okazuje się świetnie komponować nie tylko z ciastami, lodami czy napojami, ale także z mięsem – dziczyzną, drobiem, wieprzowiną. Cynamon stosowany jest także jako dodatek do kasz i kuskusu..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Cynamon
Nick: