• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 137088
  • Dzisiaj jest 25 listopada 2020 r.
  • Jest to 329 dzień roku.
  • Do końca roku pozostało 37 dni.

Dodany: 2011-02-21 13:50:17

BazyliaBazylia znana była jako roślina lecznicza i magiczna już w starożytności. Oddawano jej niemal boską cześć. Wierzono, iż bazylia chroni przed ukąszeniami węży, a także składano z niej ofiary bogom.

 

Bazylia ceniona byłą także ze względów dekoracyjnych. Na tereny Polski bazylia przywędrowała prawdopodobnie z Włoch. Było to w XVI wieku. Jednak początkowo miała marginalne znaczenie w kuchni. Dopiero wiek XVIII i kucharze Francji sprawiły, że zaczęto doceniać smakowe właściwości bazylii. Dziś wiele kuchni świata nie wyobraża sobie zrezygnowania z bazylii. Są to mięzy innymi kuchnai grecka, kuchnai włoska, kuchnia hiszpańska.

 

Restauracja gdańsk najczęściej wykorzystuje świeże liście bazylii. Dodawane są one do sałatek i surówek. Bazylia jest jednak dość nietrwała, dlatego do innych potraw wykorzystuje się ją w postaci suszonej. Dodawana jest do dań mięsnych – pasztetów, kiełbas, wątróbki oraz dań warzywnych – z ogórków, pomidorówm cukinii. Bazylia ma wyraźny, kwaskowaty smak. Świetnie sprawdza się w połączeniu z innymi ziołąmi – estragonem, czosnkiem, szałwią.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Bazylia
Nick: