• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 116925
  • Dzisiaj jest 5 sierpnia 2020 r.
  • Jest to 217 dzień roku.
  • Do końca roku pozostało 149 dni.

Dodany: 2011-02-21 14:01:56

Warzywa naszych babćNa sklepowych półkach piętrzą się różnorodne warzywa. Dostępne są zarówno te miejscowe, jak i te sprowadzane z różnych zakątków świata. Dzięki rozwojowi przemysłu cieszyć się możemy młodymi ziemniakami nawet w grudniu lub smakiem warzyw, które nie występują na naszym klimacie, na przykład batatów. 

 

Doceniamy smak improtowanych warzyw często zapominając smak tradycyjnych warzyw uprawianych jeszcze przez nasze babcie. Restauracja gdańsk chętnie sięga po te smaki. Przygotowuje potrawy, któe cieszą się popularnością wśród klientów. Co to za warzywa? Jest to na przykąłd jarmuż, zaliczany do rodziny kapustnych.

 

Zbierany po pierwszych przymrozkach jarmuż doskonale łączy sięze smakiem boczku, sera i śmietany. Zapomniana zostałą również kalarepa, która świetnie smakuje zarówno nadziewana mięsem i upieczona, jak i w postaci surowej. Do warzyw, które straciły na znaczeniu, a są bardzo smaczne, należy także skorzonera, która świetnie smakuje s postaci surowe, gotowanej, pieczonej. Również brukiew jadana niegdyś dość często, dziś jest niemal niestosowana. A potrawy z niej przygotowane są na prawdę smaczne..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Warzywa naszych babć
Nick: