• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 116962
  • Dzisiaj jest 5 sierpnia 2020 r.
  • Jest to 217 dzień roku.
  • Do końca roku pozostało 149 dni.

Dodany: 2011-02-21 14:05:22

Makaronowa historiaWiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez makaronu. Ten prosty produkt przygotowywany z wody i mąki cieszy się popularnością na całym świecie. Makaron znay jest od wieków. Pierwsze ślady przyrządzania makaronu pojawiły się już 4000 lat temu.

 

Makaron znali Rzymianie, Arabowie i wiele innych narodowości. Od wieków jednak ojczyzną makaronu nazywane są Włochy. To właśnie tak makaron bije rekordy popularności. Najczęściej przyrządzany jest w domach  - jest to tak zwana pasta fresca. Makaron taki gotuje się zaledwie kilka chwil i przeznaczony jest do bezpośredniego spożycia. Na skalę przemysłową makaron produkowany ejst w pszenicy durum, a następnie suszony. Restauracja gdańsk wykorzystuje różnego typu makarony bardzo często.

 

Przygotowywane są z nich samodzielne dania, a także stanowią dodatek do innych potraw. Na rynku dostępnych jest mnóstwo rodzajów makaronów. Do najpopularniejszych należą: pappardelle – grube wstążki, szersze niż tagliatelle, spaghetti – długie, cienkie nitki, penne – pióra, dość grube rurski z ukośnie ściątą końcówką, linguini – cienkie, spłaszczone spaghetti.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Makaronowa historia
Nick: