• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 116756
  • Dzisiaj jest 5 sierpnia 2020 r.
  • Jest to 217 dzień roku.
  • Do końca roku pozostało 149 dni.

Dodany: 2011-02-21 14:07:27

Kawa bez tajemnicOjczyzną kawy jest Etiopia. Właściwości tej rośliny znane były już w I w p.n.e. Etiopczycy przygotowywali kawę z solą i masłem. Tak pożywane ziarna miały im dodać energii. Początkowo kawa nie miała kulinarnego znaczenia.

 

Stosowana byłą bardziej jako lek. Palenie i mielenie kawy to proces, który został odkryty dopiero w XIV wieku. Wtedy rozpowszechniło się jej użycie. To głównie Arabowie rozpowszechnili zwyczaj sporzązania naparu z ziaren kawy. Ziarna kawowca do Europy trafiły w XVI wieku. Pojawiły się we Włoszech i stamtąd bardzo szybko trafiły do innych krajów europejskich. Początkowo kawa pita była przez elitę i ludzi zamożnych. Dopiero w XVIII wieku dostęp do niej zyskali także ludzie niższych stanów.

 

Do największych producentó kawy należą dziś kolumbia, Wietnam, Brazyli i Meksyk. Prawktycznie każdy kraj, w którym pojawiła się kawa, wypracował swój charakterystyczny sposób jej parzenia i picia. We Włoszech pojawiło się espresso – mocny napar z mielonej kawy. W Turcji rozpowszechnił się zwyczaj parzenia kawy w tyglu. W Irlandii popularna jest kawa z dodatkiem whisky. Restairacja gdańsk podaje kawę na różne sposoby. Największą popularnością jeszcze kilka lat temu cieszyłą się kawa po turecku. Dziś furoręrobi espresso. Dzięki technice mamy również możliwość smakowania również kawy rozpuszczalnej lub kaw smakowych.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kawa bez tajemnic
Nick: